Новината изненада много наблюдатели: след години на съперничество и конфронтация Иран

...
Новината изненада много наблюдатели: след години на съперничество и конфронтация Иран
Коментари Харесай

Епохално: ще се сдобрят ли Иран и Саудитска Арабия

Новината изненада много наблюдаващи: след години на съревнование и борба Иран и Саудитска Арабия желаят да възобновят връзките си. Едно доближаване сред тях ще бъде събитие с голямо районно и интернационално значение. В последна сметка двете страни противостоят на няколко фронта, въпреки и непряко - вземат участие в задочни войни.

В дългогодишните спорове в Сирия и в Йемен те поддържат съответните враждуващи страни. В Ирак, Ливан и Бахрейн пък вземат участие в спорове и се борят за въздействие. В Персийския залив саудитските уреди за произвеждане на нефт даже са били директна цел на ирански ракетни удари, твърди Рияд.

Съобщавайки, че ще възобновят дипломатическите връзки между тях, двете страни очевидно желаят да отворят нова глава в напрегнатите си връзки. Те имат учредения за това, въпреки и по разнообразни аргументи. Но едно е ясно: разногласията сред двете районни сили носят повече щета, в сравнение с изгода, а икономическите, политическите и човешките вреди от дълго време са надхвърлили изгодите.

Осъзнаването на обстоятелството, че съперничеството от дълго време е станало контрапродуктивно, не е оригиналност и за двете страни. Зад кулисите представители на Техеран и Рияд договарят от две години, споделя Себастиан Сонс, специалист по Саудитска Арабия в основания в Бон мозъчен концерн Carpo e.V. Недоверието в Рияд към Техеран обаче остава доста високо. " Но тъкмо това подтиква държавното управление да реализира съглашение. То е с изключително висок приоритет за Кралството ", споделя Сонс пред Дъждовни води.

Подобни са настроенията и в Техеран. Споразумението несъмнено е триумф за дипломацията на Иран, споделя Маркус Шнайдер, началник на районния план за мир и сигурност в Близкия изток на фондация " Фридрих Еберт " в Бейрут. " Това е стъпка към излизане от интернационалната изолираност, в която се намира режимът в миг, когато връзките, изключително със Запада, прогресивно се срутват ", споделя Шнайдер.

Китайкатоновпосредник

За това спомага фактът, че договарянията бяха модерирани от Китай в миг, когато връзките на Пекин с редица западни държавни управления са под доста напрежение. Чрез съглашението Китай се утвърди като нова велика мощ медиатор в Близкия изток, споделя Шнайдер. " По този метод той обслужва интереса на Техеран да изгони американците от района или най-малко да понижи тяхното въздействие ".

С посредничеството на Пекин Иран и Саудитска Арабия възстановяват връзките си?Снимка: CHINA DAILY via REUTERS

Когато през 2019 година уреди на саудитската петролна промишленост бяха ударени от няколко ирански ракети, Съединени американски щати, които обичайно пазят Рияд, демонстрираха въздържаност. Това се дължеше частично на обстоятелството, че войната в Йемен, в която Рияд беше отпред на интернационална коалиция, формирана съвсем напълно от арабски страни, се отрази доста зле на политическия хайлайф във Вашингтон. Сдържаността на Съединени американски щати на собствен ред накара саудитското управление да премисли връзките си с досегашния си сътрудник.

Това беше демонстрирано когато през септември предходната година Саудитска Арабия последва предлагането на Русия в границите на ОПЕК+ да понижи размера на производството на нефт за няколко месеца, с цел да реализира по-висока цена на международния пазар. Със доближаването си с Русия, както и в този момент с Иран, Саудитска Арабия демонстрира, че до известна степен се отдалечава от Съединени американски щати, споделя Себастиан Сонс. " Това обаче не значи цялостна смяна на курса, която да докара до разкъсване със Съединени американски щати или Запада. И въпреки всичко би трябвало да се означи, че доближаването с Иран е доста значим приоритет в Рияд ".

ОтношениятасИзраелвновасветлина

Ситуацията обаче е друга за Израел, който неведнъж е заплашван от Иран с заличаване. Това е една от аргументите, заради които през 2020 година държавното управление в Йерусалим подписа така наречен Авраамски съглашения с две страни от Персийския залив, които също са врагове на Иран - Обединените арабски емирства и Бахрейн. Договорът има за цел да възстановява от дълго време обтегнатите връзки сред страните. Въпреки че Саудитска Арабия не е сключила такова съглашение, тя от години следва курс на доближаване с Израел.

Сближаването на Рияд с Техеран в този момент слага това в нова светлина, най-малко частично. Саудитска Арабия би могла да се опита да се измъкне от огневата линия, в случай че покрай ядрената стратегия на Техеран възникне въоръжен спор сред Съединени американски щати и Израел, от една страна, и Иран от друга, написа катарският вестник " Al araby al-jadeed ".

Гъсти облаци пушек се издиган над петролно оборудване на Aramco в Саудитска Арабия, която упрекна Иран за нападениетоСнимка: Reuters

Всъщност Саудитска Арабия може би е трансформирала позицията си на фона на провалените нуклеарни договаряния сред Запада и Иран, споделя Маркус Шнайдер. " Защото, в случай че фактически се стигне до израелско-американски боен удар против Иран, Персийският залив евентуално ще бъде първата жертва на иранските ответни удари. Предишните офанзиви против саудитската петролнаSaudi Arabien инфраструктура бяха само предупреждение. "

Решението демонстрира, че нормализирането на връзките с Израел (поне официално) не е приоритет за Саудитска Арабия, споделя Себастиан Сонс. Въпреки това уреждането на връзките с Израел, несъмнено, към момента е в полза на Саудитска Арабия. Преди всичко обаче кралството желае да избегне спор с Иран.

Въпросът за човешкитеправа

Новите саудитско-ирански връзки могат да съставляват предизвикателство във връзка с човешките права. Иран има пагубна история в това отношение, както може да се види от бруталното отношение на управляващите към протестното придвижване. Саудитска Арабия също постоянно не почита правата на индивида, да вземем за пример в отношението си към критиците на режима. Зверското ликвидиране на рецензия на саудитския режим Джамал Кашоги в посолството на кралството в Истанбул през октомври 2018 г. ужаси целия свят.

Фактът, че Саудитска Арабия в този момент е приела Китай за медиатор, може да ускори това развиване, притеснява се Себастиан Сонс. За Рияд Китай е доста по-удобен събеседник, в сравнение с Европейският съюз или Съединени американски щати.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР